18 Януари 2016 г.

СГП предаде на съд В. С. и Д. Ч. за инцидента пред магазина на ул. „Раковски”

Сподели

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу народните представители В. С. и Д. Ч. за това, че на 09.10.2015 г. в София на улица „Г. С. Раковски” №110 пред магазин за алкохол и цигари, в съучастие, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Двамата са предадени на съд и за това, че на същата дата и място са причинили телесни повреди на полицейски служители.

В нощта на 9 октомври за времето от 21.30 до 23.30 ч. В. С. и Д. Ч. застанали пред магазинчето в центъра на столицата и не позволявали на хора да пазаруват от него, като им преграждали пътя с телата си и ги бутали. При опита си да пазарува от обекта, гражданин бил ударен по лицето с шамар от Д. Ч. След това двамата обвиняеми поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и чрез удари с крак вкарали кашона вътре в магазина.

После започнали да удрят по витрината с ръце и крака. Продавачът в магазинчето, обезпокоен от случващото се, позвънил на собственика, който от своя страна сигнализирал на тел. 112 и заедно със съпругата си пристигнали на място. Тогава видели В. С. и Д. Ч. да бутат клиентите и да не им позволяват да пазаруват. Скоро след това на мястото пристигнали и униформени полицейски служители.

Съпругата на собственика на магазинчето започнала да снима с мобилния си телефон скандала и действията на двамата обвиняеми. В. С. обаче с удар избил телефона от ръцете й, след което я стиснал силно по ръката. Д. Ч. пък я бутнал. Собственикът на магазинчето се опитал да защити съпругата си и застанал пред нея, за да попречи на обвиняемите да я нараняват.

Междувременно В. С. и Д. Ч. продължавали да бутат и обиждат събралите се граждани и намиращите се на място полицаи. Двамата се държали арогантно и агресивно, парадирайки с позицията си на народни представители. Малко по-късно Д. Ч. се приближил до собственика на търговския обект и му ударил шамар по лицето.

Около 23.00 ч. на мястото дошли още полицейски служители, които  се опитали да отделят обвиняемите от събралите се граждани и да прекратят действията на В. С. и Д. Ч. .

Тогава Д. Ч. напсувал един от полицаите и му ударил шамар в лицето. Ударът, нанесен от обвиняемия Д. Ч. , причинил на пострадалия полицай болка и страдание без разстройство на здравето.

Същевременно пък В. С. напсувал друг полицейски служител и го заплашил, че ще „го уволни”. След това му нанесъл удар с юмрук в лакътя на лявата му ръка. По този начин и В. С. причинил лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на задълженията му.

Въпреки намесата на полицейските служители, присъствието на множеството граждани, които изразявали възмущението си от демонстративното им поведение, както и на представители на медии, които отразили действията им и те станали достояние на широк кръг от хора, обвиняемите В. С. и Д. Ч. продължили  с действията си до около 23.30 ч. След това Д. Ч. тръгнал към площад Славейков, а В. С. останал на мястото до около 04.00 часа. През това време събралите се граждани и полицаи постепенно се разотишли.

„Хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм, тъй като извършените от В. С. и Д. Ч. непристойни действия са особено нагли, насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Характеризират се с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие”, се посочва в обвинителния акт.

И на двамата обвиняеми – В. С. и Д. Ч. , прокурор при СГП е повдигнал обвинения по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК (хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост), както и по  чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 от НК (причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му). За първото деяние се предвижда лишаване от свобода за срок до 5 г., а по второто – до 3 г.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.