Във връзка с постъпили множество запитвания от представители на медиите за издирвания палестински гражданин, пресцентърът на Прокуратурата на Р България съобщава:

12 Януари 2016 г.

До Върховна касационна прокуратура е постъпила, чрез Министерство на правосъдието, молба за екстрадиция от съдебните власти на държавата Израел, на палестинския гражданин О. З.

О. З. се издирва от израелските съдебни власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание „доживотен затвор“ по присъда на Окръжен съд – Йерусалим от 23.12.1986 г.

Престъплението, за което лицето е било осъдено и се издирва, е убийство.

Палестинският гражданин О. З. е осъден на доживотен затвор за това, че на 15.11.1986 г.,  около 15.30 ч.,  в съучастие с други две лица, умишлено причинили смъртта на Елияху Амеди.

След като на 23.12.1986 г. присъдата е влязла в сила, О. З. е настанен в затвора Аялон. На 26 април 1990 г. той е хоспитализиран в болница във Витлеем. На 21 май 1990 г. О. З. се е възползвал от обстоятелствата, като е осъществил бягство, и оттогава се е укривал.

За лицето е издадено разрешение за пребиваване в Република България  и му е предоставена карта на чужденец от 15.11.2012 г.

Молещата Държава Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи по чл.12 от Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), поради което са изпълнени условията за предварително задържане на палестинския гражданин О. З..

Властите на Държавата Израел са дали  гаранции на българските съдебни власти, че ако О. З. бъде екстрадиран в Израел, той няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание. Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание, ще бъдат гарантирани в съответствие с изискванията на международното право.

След постъпването на молбата за екстрадиция, на основание чл. 14 ал.2 от  ЗЕЕЗА, с постановление на Върховна касационна прокуратура,  е разпределено на СДВР–МВР задържането на О. З. за срок от 3 дни (72 часа). 

Преписката е изпратена на Софийска градска прокуратура, която при задържането на лицето от органите на СДВР, ще внесе искане в Софийски градски съд за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по чл. 15 от ЗЕЕЗА, до приключване на  производството по екстрадиция. Решението каква да бъде мярката спрямо О. З. ще бъде взето от компетентния съд – Софийски градски съд.

Екстрадиционната процедура, регламентирана в ЗЕЕЗА, предвижда молбата за екстрадиция да бъде внесена в компетентния съд – в случая Софийски градски съд, който следва да я разгледа в открито съдебно заседание и да се произнесе  с решение за екстрадиране или отказ да бъде екстрадирано лицето.

До настоящия момент О. З. не е издирен от органите на СДВР-МВР. Обявен е за общодържавно издирване, което продължава.