СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА ПОИСКА ПО-ТЕЖКО НАКАЗАНИЕ ЗА А.А., ПРИЗНАТ ЗА ВИНОВЕН ЗА СМЪРТТА НА А.М. И Я.С., ПРИЧИНЕНА ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ

10 Юли 2024 г.

Днес, 10.07.2024 г., в установения от закона срок, Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда протест срещу присъда от 04.07.2024 г. на Софийски градски съд (СГС) и поиска по-тежко наказание за А.А., който беше признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1 и ал. 4, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 НК. На подсъдимия беше наложено наказание лишаване от свобода за срок от 9 години, което на основание чл. 58а, ал. 1 НК беше намалено на 6 години лишаване от свобода, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 9 години.

Обвинителният акт по случая беше внесен в съда от СГП на 23.04.2024 г. след проведено разследване:

https://prb.bg/bg/news/aktualno/64548-po-iskane-na-sofiyska-gradska-prokuratura-sadat-vze-myarka-za-neotklonenie-%25E2%2580%259Ezada

https://prb.bg/sgp/bg/news/64506-sgp-obvini-i-zadarzha-za-srok-do-72-chasa-18-godishen-vodach-na-lek-avtomobil%2C-k

Съдебното производство протече при условията на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият А.А. призна изцяло фактите, посочени от прокурора в обвинителния акт. СГС прие за установено, че при управление на моторно превозно средство подсъдимият е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост на пешеходна пътека е причинил смъртта на 24-годишната А.М. и 22-годишния Я.С. Поради направените от подсъдимия самопризнания и на основание чл. 58а, ал. 1 НК съдът намали определеното наказание лишаване от свобода с 1/3.

Според прокурора не са отчетени с нужните изчерпателност и пълнота наличните редица отегчаващи вината обстоятелства, поради което неправилно е прието, че наказанието следва да бъде определено при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Поради това с протеста се иска увеличаване както на наказанието лишаване от свобода, така и на наказанието лишаване от право да бъде управлявано моторно превозно средство.

Предстои разглеждане на делото от Апелативен съд-София.