Обвиняем за опит за умишлено убийство в столицата остава в ареста. Негов съучастник е поставен под надзор на инспектор при детска педагогическа стая

26 Март 2024 г.

Днес, 26.03.2024 г., състав на Софийски апелативен съд разгледа жалбите на защитата на обвиняемите Е.П. (на 15 години) и К.И. (на 15 години) за изменение на мерките им за неотклонение „задържане под стража“ в по-леки. Те са привлечени към наказателна отговорност по дело на Софийска градска прокуратура (СГП) за опит за умишлено убийство – престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 2 от НК.

На този етап от разследването по досъдебното производство е установено, че около 00,30 ч. на 16.03.2024 г. на бул. Ботевградско шосе в гр. София двамата непълнолетни нападнали Н.П., като му нанесли удари с твърд предмет по главата.

В резултат на побоя на пострадалия са били причинени телесни увреждания, в това число тежка телесна повреда.

Въз основа на събраните доказателства съдът прие, че е налице обосновано предположение за виновността на обвиняемите лица.

Съдът остави без уважение жалбата на защитника на обвиняемия К.И., като потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража“. С оглед здравословното състояние и приноса в изпълнителното деяние мярката за неотклонение на обвиняемия Е.П. е изменена в надзор на инспектор при детска педагогическа стая.

Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на СГП.