Софийска градска прокуратура привлече четирима обвиняеми за опит за умишлено убийство и спрямо същите е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“

6 Март 2024 г.

На 01.03.2024 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече четирима обвиняеми за опит за умишлено убийство.

Разследването е започнало на 01.03.2024 г. в условията на неотложност, на основание чл. 212, ал. 2 НПК, със съставянето на протокола за първо действие по разследването - оглед на местопрестъпление и се провежда от 06 РУ - СДВР под надзора и ръководството на СГП.

М. П., К. А. и  А. П. са обвинени в престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК – че около 01:30 ч. на 01.03.2024 г., в гр. София, ж. к. „Овча купел“, тримата като извършители направили опит умишлено да умъртвят В. В., нанасяйки му множество удари с дървена бухалка по главата, ръцете и краката. Ц. П. е обвинен в престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 НК – че умишлено е помогнал на извършителите да напуснат местопроизшествието, транспортирайки ги с лек автомобил.

Вследствие на ударите на пострадалия са причинени множество травматични увреждания. Смъртта му не е настъпила благодарение на оказаната му висококвалифицирана медицинска помощ.

Обвиняемите са задържани с постановления на прокурор в СГП за срок до 72 часа.

По искане на СГП Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо четиримата обвиняеми.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което са привлечени обвиняемите.

СГС прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.