По искане на СГП съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо трима от обвиняемите за организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци, за което се води разследване съвместно с ГДБОП-МВР

15 Декември 2023 г.

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) постанови определение, с което взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо трима от обвиняемите за организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци, а спрямо четвъртата обвиняема постанови мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лв.

 Обвиненията срещу четиримата бяха повдигнати след специализирана операция на ГДБОП, проведена в парньорство с Европол и под ръководството на СГП, за която на 12.12.2023 г. СГП и ГДБОП дадоха съвместен брифинг.

Обвиняемите бяха задържани от СГП за срок до 72 часа. На 14.12.2023 г. наблюдаващият прокурор внесе в съда искане за задържането им под стража.

Съдът сподели доводите на прокурора, че по делото са събрани достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно четиримата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени в това качество. Решаващият съдебен състав прие, че е налице реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление. Спрямо четвъртата обвиняема съдът взе мярка за неотклонение парична гаранция, тъй като тя единствено е ангажирана с грижи за дете.  

Определението на СГС не е окончателно.

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.