Софийска градска прокуратура задържа до 72 часа словенски гражданин, издирван от Австрия за участие в терористична дейност

24 Ноември 2023 г.

В резултат на съвместни действия на Държавна агенция „Национална сигурност“, МВР и прокуратурата е задържан словенски гражданин с инициали Е. А. Същият е обявен за издирване от австрийските власти за участие в терористична организация.

Материалите във връзка с издадената Европейската заповед за арест (ЕЗА) са докладвани в международния отдел на Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане на словенския гражданин за срок до 72 часа на основание чл. 42, ал. 2 от Закона за екстрадацията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

Прокурорът от СГП е уведомил незабавно австрийската прокуратура, че в срок до 11:00 часа на 27.11.2023 г., е необходимо получаването на превод на ЕЗА на български език, така както изисква разпоредбата на чл. 42, ал. 5 от ЗЕЕЗА.

СГП ще внесе искане в СГС за определяне на мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, след като от австрийските власти се изпрати превод на ЕЗА на български език.