Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми осем лица след съвместна специализирана операция с ГДГП по линия на организирана престъпност, свързана с нелегална миграция

16 Ноември 2023 г.

Днес, 16.11.2023 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност осем обвиняеми за организирана престъпна група (чл. 321, ал. 3 НК) след съвместна специализирана операция с Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР (ГДГП). Операцията е проведена под ръководството на СГП на 16.11.2023 г. по линия на организирана престъпност, свързана с нелегална миграция.

Досъдебното производство е образувано на 25.08.2023 г. с постановление на наблюдаващия прокурор в СГП въз основа на постъпили материали от ГДГП. Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждането му, извършено е от ГДГП при съвместна координация със СГП и в хода му са събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК за привличане към наказателна отговорност.

Двама от обвиняемите са привлечени за това, че в периода от м. август 2022 г. до момента са ръководели организирана престъпна група от общо осем участници, създадена с цел да извършва престъпления по чл. 280, ал. 2, т. 3 и чл. 281, ал. 2 НК и с користна цел – да извлича облаги от превеждане на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната с Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта и с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, като противозаконно подпомага чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона. Двамата обвиняеми са давали разпореждания към участниците в групата, осигурявали са отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, организирали са получаването, събирането и разпределението на паричните средства между тях и са осигурявали транспортните средства, а единият от двамата ръководители е организирал и пряко контролирал транспортирането на нелегални мигранти през територията на страната.   

Останалите обвиняеми са привлечени като участници в същата група.

Спрямо седем от обвиняемите наблюдаващият прокурор постанови мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа.

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.