Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство и осъществява разследване за закана с убийство по сигнал срещу лице с имунитет

18 Октомври 2023 г.

          На 17.10.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство по сигнал за закана с убийство, отправена на 15.10.2023 г. в гр. Ямбол.

          Сигналът е подаден в РУ-Ямбол и в хода на работата по него органите на МВР са предупредили по реда на чл. 65 от Закона за МВР лицето, за което се твърди, че е отправяло закани. Установено е, че твърденията се отнасят до отправена закана от лице, което е имало имунитет към момента на деянието, тъй като е било регистрирано като кандидат за общински съветник. Поради това материалите по случая са изпратени на СГП, която незабавно прие преписката по компетентност и образува досъдебно производство.

          Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ на СГП, тъй като съгласно задължителния регламент на Наказателно-процесуалния кодекс разследването по дела за престъпления, извършени от лица с имунитет, се провежда от следователи.  

          В хода на разследването ще бъдат извършени всички необходими действия за разкриване на обективната истина. В тази връзка са дадени конкретни указания от наблюдаващия прокурор и същите са в процес на изпълнение от водещия разследването следовател.

          Работата по случая продължава.