СГП задържа за 72 часа мъж за държане на фалшиви банкови карти

11 Декември 2015 г.

При съвместно разследване между Софийска градска прокуратура (СГП) и СДВР, е задържан под стража за 72 часа Х. В. (37 г.) за държане на подправени платежни инструменти - 15 броя банкови пластики.

На 10 декември, 00.30 ч. в полицията бил получен сигнал  за забелязан мъж със съмнително поведение около банкомат, монтиран на супермаркет на ул. ”Бузлуджа” в София. На място незабавно били изпратени полицейски екипи, които в непосредствена близост до обекта, задържали Х. В.. В хода на проверката от крачола на панталона на задържания изпаднали банкноти и две бели пластики.

Последвал личен обиск, при който полицаите намерили у Х. В. още 13 бели пластики.

При претърсване на жилището му са открити други вещи, имащи отношение към деянието на задържания.

В хода на досъдебното производство разследващите получили официално уведомление от банката, стопанисваща банкомата, че в деня и часа на задържането на Х. В. са извършени общо 13 транзакции с карти, издадени от чуждестранна банка.

От допълнително направена справка е установено, че мъжът е криминално проявен и осъждан два пъти за престъпления против паричната и кредитната система.

След доклад на събраните материали в СГП на Х. В. е предявено  обвинение за извършено престъпление по чл.244 ал.2, вр. ал.1 от НК - за държане на фалшиви платежни инструменти в големи количества.

Прокурорът е постановил задържането на Х. В. за срок до 72 часа.

Искането за постоянната мярка за неотклонение „Задържане под стража” ще се гледа от Софийския градски съд на 13.12.2015 г. (неделя)