Софийска градска прокуратура привлече трима обвиняеми след съвместна специализирана операция с ГДБОП по линия на организирана престъпност

12 Юли 2023 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност трима обвиняеми за престъпления, свързани с организирана престъпна група за измами и взе спрямо всеки от тях мярка за неотклонение парична гаранция.

          Досъдебното производство е образувано с постановление на наблюдаващия прокурор в СГП от 03.07.2023 г. Данните, послужили като основание за образуване, са събрани в хода на проверка, възложена от СГП във връзка с постъпили материали от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР (ГДБОП). Разследването е възложено на ГДБОП, наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждането му и е извършено от ГДБОП при съвместна координация със СГП.

          В резултат на проведена на 06.07.2023 г. специализирана полицейска операция на ГДБОП съвместно със СГП и с активното съдействие на служители на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ на МВР, са били извършени претърсвания и изземвания на 24 адреса на територията на областите Разград и Хасково, както и на множество леки автомобили и обиски на лица.  Действията са проведени след разрешение от Софийски градски съд, дадено по искане на СГП. Били са иззети множество веществени доказателства – документи, компютри, мобилни телефони, сим – карти, значителна сума пари в различна валута – в лева и в евро, както и златни накити и др.

          Събраните доказателства наблюдаващият прокурор в СГП е оценил като достатъчни за наличието на обосновано предположение по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК.

          Един от обвиняемите е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК, а именно за това, че в периода от средата на 2022 г. до 06.07.2023 г., на територията на различни населени места в Република България е ръководел организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 209-211 от НК.

          Останалите двама обвиняеми са привлечени за участие в организираната престъпна група – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.

          На всеки от обвиняемите е взета мярка за неотклонение парична гаранция в различен размер – обвиняемият за ръководене на организирана престъпна група е с гаранция от 50 000 лв., а останалите двама обвиняеми са с гаранции от по 25 000 лв.

          Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.