Софийска градска прокуратура привлече двама обвиняеми и ги задържа за срок до 72 часа след съвместна операция с ГДБОП

7 Юли 2023 г.

          На 06.07.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми Х. К. и И. М. и ги задържа за срок до 72 часа след специализирана полицейска операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), проведена под ръководството на СГП.

          Двамата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, а именно за това, че са се сговорили да вършат престъпления по чл. 337, ал. 1, пр. 7 от НК.

          Обвиняемите са привлечени и за престъпление по чл. 337, ал. 1, пр. 7,  вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20,  ал. 2 от НК, а именно за това, че на различни дати в гр. София в съучастие и в условията на продължавано престъпление, без да имат право за това по закон и без разрешение, издадено от надлежен орган на властта, са продали огнестрелни оръжия – автомат конструкция „Калашников“, картечен пистолет „Образец 61“ („Скорпион“), пистолет „Макаров“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – патрони, като И. М. е продал и преработен сигнално-газов пистолет с патрони.

          Х. К. е привлечен и за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК, а именно за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества коноп с общо нето тегло 337,14 грама и кокаин 0,07 грама.

          Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

          Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите.