Обвиняем е предаден на съд за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда

8 Юни 2023 г.

          Обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда е внесено от Софийска градска прокуратура (СГП) в Софийски градски съд (СГС). Обвинителният акт е срещу Х. М. за престъпление по чл. 124, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 128, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

          Според обвинителния акт към 28.09.2021 г., обвиняемият Х. М. и пострадалият Г. И. обитавали различни стаи в един и същ хостел в гр. София. Същите работели в различни магазини на една и съща хранителна верига.

          На 28.09.2021 г. около 19:00 ч. Х. М., Г. И. и други лица се събрали в стаята на пострадалия да се почерпят по повод получени трудови възнаграждения. Към 23:00 ч. обвиняемият и пострадалият се скарали. Излезли в коридора пред стаите, където си разменили юмручни удари. Останалите от компанията чули шума и ги разтървали. Г. И. се прибрал в стаята си, а Х. М. взел нож от своята стая, отишъл при Г. И. и му нанесъл прободно-порезна рана в областта на петия гръден прешлен с проникване в гръбначномозъчния канал и засягане на гръбначния мозък. След като нанесъл удара, Х. М. избягал и изхвърлил ножа в река Владайска под Лъвов мост.  

          На 29.09.2021 г. Г. И. бил приет по спешност в болница. Било установено, че вследствие на причинената му прободно-порезна рана е настъпила пълна парализа на долните му крайници, липса на сетивност и рефлекси. Било невъзможно да се възстанови целостта на гръбначния мозък. След 2 месеца се наложила оперативна интервенция за премахване на тъкани, а след още 4 месеца била извършена и ампутация на десния долен крайник. Състоянието му продължило да се влошава и на 24.05.2022 г. Г. И. починал.

          Според съдебномедицинската експертиза причина за смъртта на Г. И. е в пряка и непосредствена връзка с причинената му от Х. М. прободно-порезна рана.

          Разследването по случая е проведено от 03 РУ – СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          Предстои насрочване от СГС на разпоредително заседание по делото.