Кандидат за народен представител се призна за виновен и му беше наложено наказание лишаване от свобода за „купуване на гласове“

25 Май 2023 г.

          По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) в съдебно заседание пред Софийски градски съд (СГС) подсъдимият С. З. се призна за виновен в това, че през периода 11.11.2021-14.11.2021 г. в село в област София, в условията на продължавано престъпление, извършено с общо шест деяния, е предложил на шест лица парична сума от по 50 лв. на всяко лице с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за народни представители, насрочени за 14.11.2021 г. в полза на една и съща политическа партия – престъпление по чл. 167, ал. 2, пр. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, добило обществена популярност като „купуване на гласове“.

          Съдът одобри споразумение, сключено между СГП и защитата на подсъдимия и наложи на С. З. наказание лишаване от свобода за срок от 10 месеца, което да изтърпи при първоначален общ режим, както и наказание глоба в размер на 7900 лв.   

          Обвинителният акт е внесен от СГП на 22.11.2022 г. след проведено разследване от следовател към следствения отдел на СГП под ръководството и надзора на прокурор от СГП. В досъдебното производство по искане на наблюдаващия прокурор СГС е наложил запор върху иззета по делото парична сума с цел обезпечение на предвиденото наказание глоба.

          Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

          В рамките на своята компетентност СГП незабавно предприе действия за привеждане в изпълнение на наложеното наказание лишаване от свобода.