По искане на Софийска градска прокуратура съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А. А., който при катастрофа причини смъртта на две лица

10 Май 2023 г.

          По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишния А. А., обвинен за причиняване на смърт на две лица по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие, настъпило на пешеходна пътека.

          С прокурорско постановление А. А. беше задържан с мярка за процесуална принуда за срок до 72 часа.

          https://prb.bg/sgp/bg/news/64506-sgp-obvini-i-zadarzha-za-srok-do-72-chasa-18-godishen-vodach-na-lek-avtomobil%2C-k

          СГС сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, която се извежда от високата обществена опасност на деянието и от обективните обстоятелства, свързани с извършването му. При липса на практически опит като водач на моторно превозно средство, А. А. е управлявал автомобила с висока скорост, която, според заключението на изготвена по делото експертиза, е била от порядъка на 100 км/ч., т.е. двукратно е надвишавала максимално разрешената за пътния участък. Предвид това СГС определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.  

          Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.