Софийска градска прокуратура повдигна обвинение пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда

20 Март 2023 г.

          Обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда (престъпление по чл. 124, ал. 1 от НК) е внесено от Софийска градска прокуратура (СГП) в Софийски градски съд (СГС) срещу 21-годишния Ж. Т.

          Според обвинителния акт на 10.09.2021 г. късно вечерта обвиняемият Ж. Т. заедно със свидетелите С. Р., М. А. и М. М. отишли в денонощен магазин в гр. София, ж. к. „Дружба“, купили си питиета и цигари и седнали на маса на площадка пред магазина. Към тях се присъединила и свидетелката Ц. Н., а след 00:00 часа на 11.09.2021 г. дошли още четири лица. На съседна висока маса стояли прави пострадалият Т. М. и негов приятел Р. Х.

          В един момент пострадалият отишъл до свидетелката Ц. Н., насочил телефона си към нея и настоявал тя да разговаря с непознато за нея лице. Ц. Н. заявила, че не желае да бъде снимана и не желае да разговаря с непознати, но Т. М. продължил да настоява. Това довело до конфликтна ситуация, в която се намесил М. А., който казал на пострадалия да се върне на масата си. Първоначално Т. М. го послушал, но след малко се върнал при М. А. и продължил да спори с него. Тогава обвиняемият застанал между М. А. и Т. М. и когато решил, че спорът ескалира, нанесъл силен юмручен удар с дясната си ръка в областта на лявата част на лицето на пострадалия. Последният паднал назад и ударил главата си в тилната част, откъдето започнало силно кръвотечение. Присъстващите незабавно започнали да оказват първа помощ на Т. М., а продавачката в магазина позвънила на телефон 112. Дошлите на място лекари констатирали смъртта на пострадалия.

          Според съдебномедицинската експертиза причината за смъртта е закрита черепно мозъчна травма, довела до бързо развитие на компресионен синдром с притискане на мозъчните структури и потискане на дейността на централната нервна система.

          Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          Предстои насрочване от СГС на разпоредително заседание по делото.