СГП предаде на съд пенсионерка, продавала наркотици на непълнолетни

2 Декември 2015 г.

Софийска градска прокуратура / СГП / внесе в Софийски градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу пенсионерката З. П. за това, че разпространявала и държала марихуана в дома си в гр. София. Тя продавала от стоката и на непълнолетни лица. На З. П. е повдигнато обвинение по чл. 354а, ал. 1, пр. 4 и пр. 5, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

         През юли 2015 г. представители на полицията узнали, че 69-годишна жена продавала наркотици, които съхранявала в жилището си намиращо се в ж.к. ”Дружба” в столицата. Между купувачите били и двама непълнолетни, които редово се снабдявали от З. П.. Те идвали до дома й, като възрастната жена всеки път ги запитвала за колко пари желаят да закупят конопа. После им давала исканото количество, вземала за него съответната парична сума, и младежите си тръгвали. 

         Така на 08.07.2015 г. младежите отново отишли до апартамента на З. П.. Срещу парите, които успели да съберат, пенсионерката им дала полиетиленово топче, в което имало марихуана. После двамата непълнолетни си тръгнали. Пред входа на блока обаче те били спрени за проверка от полицейски служители. От известно време те наблюдавали жилището на З. П., за да бъде разкрита и пресечена престъпната дейност, която тя осъществявала. Служителите на реда узнали от двете момчета, че току-що си купили за лична употреба малко канабис от възрастната жена. 

Веднага след това било извършено и претърсване на жилището обитавано от З. П. Така в едно от помещенията била открита марихуана, разпределена в множество отделени дози. Наркотикът, който бил подготвен за продажба бил иззет, а З. П. задържана от полицаите.

Впоследствие на нея й е определена Мярка за неотклонение „ парична гаранция”.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.