Софийският градски съд даде ход на делото срещу обвинените от Специализираната прокуратура за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци

16 Ноември 2022 г.

          На 15.11.2022 г. Софийският градски съд даде ход на делото за нерегламентиран внос и управление на опасни отпадъци и насрочи разглеждането му по същество за 20.01.2023 г.

          Подсъдими по делото са бизнесмените А.Б. и П.Б., бившият заместник-министър на околната среда и водите К.Ж., служителят в РИОСВ-Плевен И.Х., както и двама собственици на дружества за преработка на отпадъци – В.К. и Н.М.

         А.Б. и К.Ж. са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили престъпления по чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред). А.Б. е предаден на съд и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери (чл. 255, ал. 3 от НК), а К.Ж. е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с В. К. (чл. 353в, ал. 3 от НК).

       Освен за участие в организираната престъпна група, Н.М. и В.К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления (чл. 311, ал. 1 от НК) и такива против народното здраве и околната среда (чл. 353в, ал. 3 от НК). П.Б. е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Х. е предадена на съд за документно престъпление (чл. 311, ал. 1 от НК).

       Изготвеният от Специализираната прокуратура обвинителен акт е с обем от 624 страници и 300 страници приложение. В разпоредително заседание на 15.11.2022 г. състав на Софийския градски съд прие, че в него не са налице процесуални нарушения, които биха накърнили правото на защита на обвиняемите. Отчетено бе и че в обвинението подробно са описани престъпните деяния и начинът, по който са извършени.

       Съдът намали определената парична гаранция на А. Б. от 800 000 лв. на 50 000 лв., в същото време потвърди обезпечителните мерки, наложени с оглед повдигнатото му обвинение за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 618 326,89 лв.

       Досъдебното производство бе образувано и приключено от Специализираната прокуратура в рамките на 8 месеца.

       На 28.05.2020 г. бяха задържани и привлечени като обвиняеми общо девет лица. Трима от тях признаха вината си още в хода на разседването, поискаха споразумения с прокуратурата и след одобрение от съда получиха условни наказания. Сред тях бе и соченият като основен свидетел на обвинението В.Б., дългогодишен директор на фирма „Монбат Рисайклинг“. На 28.02.2022 г., при неизяснени обстоятелства, той бе намерен мъртъв на циментова площадка на строящ се завод в с. Долна Баня.

       В хода на действията по разследването в различни краища на страната бяха открити загробени стотици тонове опасни отпадъци от рециклиране на употребявани акумулаторни батерии. Същите са били предоставени за съхранение и оползотворяване на търговски дружества, които не са притежавали необходимите за целта инсталации.

       По делото бяха разпитани над 200 свидетели, назначени бяха множество експертизи.

       Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 08.02.2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно поради неявяване на един от обвиняемите по здравословни причини. На 09.12.2021 г., делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. На 08.04.2022 г. отново бе внесен обвинителен акт за разглеждане, съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд.

         На заседанието на 20.01.2023 г. ще започнат разпитите на свидетелите по делото.

 

https://prb.bg/sp/bg/news/44147-Opasni-otpadatsi-sa-otkriti-pri-ogled-v-zemlishteto-na-gr.-Cherven-bryag

 

https://prb.bg/sp/bg/news/44225-Nad-120-tona-dostigna-otkritoto-kolichestvo-nezakonno-zagroben-bokluk-kray-Cherv

 

https://prb.bg/sp/bg/news/44401-deystviyata-po-otkrivaneto-na-nezakonno-zagroben-bokluk-kray-cherven-bryag-i-s.-

 

https://prb.bg/sp/bg/news/44506-otkriti-i-izzeti-sa-dokumenti-pridruzhavashti-zagrobeniya-bokluk-kray-gr.-cherve

 

https://prb.bg/sp/bg/news/45022-savmesten-ekip-za-razsledvane-na-spetsializiranata-prokuratura-i-prokuraturata-v

 

https://prb.bg/sp/bg/news/45447-priklyuchi-ogledat-v-zemlishteto-na-s.-ruptsi%2C-otkritiyat-zagroben-opasen-otpada

 

https://prb.bg/sp/bg/news/46367-7-756-tona-opasni-otpadatsi-sa-otkriti-pri-ogledi-v-4-oblasti-vav-vrazka-s-razsl#

 

https://prb.bg/sp/bg/news/49277-spetsializiranata-prokuratura-predade-na-sad-shest-litsa-po-razsledvaneto-za-ner