23 Ноември 2015 г.

СГП постигна 22–годишна присъда за мъж, извършил жестоко убийство

Сподели

По повод внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт, Софийски градски съд (СГС) осъди Р. З. на 22 години лишаване от свобода за убийство. Той беше обвинен за това, че е извършил убийството с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 и пр. 4, вр. чл. 115 от НК. Зарев призна изцяло вината си пред съда и поиска делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие. По тази причина и в съответствие с чл. 58а, ал. 2 от НК наложеното на подсъдимия наказание ”доживотен затвор” бе заменено от съда с  ”лишаване от свобода” за срок от 22 години.

На 31.12.2013 г. подсъдимият Р. З. заедно с жена и мъж били в постройка, намираща се в гр. София. Тримата употребили алкохол. В един момент между мъжете възникнал скандал, който прераснал в бой. Тогава Р. З. взел дървена точилка, с която започнал да нанася силни удари по главата, тялото и крайниците на своя опонент, който само се защитавал и не му отвръщал. След като пребил жертвата си, Р. З. я завързал с кабели за ръцете, краката и врата. После закачил кабелите на пирони, забити в една от стените на помещението. По този начин мъжът започнал да виси на кабелите, с които бил завързан, и да се задушава.  През това време Р. З. отново започнал да го бие с точилката. После хванал с ръце врата на пострадалия и започнал да го души, вследствие на което мъжът починал.

На следващата сутрин Р. З. натикал трупа в шахта, която се намирала в същата постройка и го заровил с пръст. Така трупът престоял там повече от 3 месеца. През това време жената, която станала очевидец на убийството, не съобщавала за случилото се, тъй като се страхувала за живота си. По-късно се осмелила и на 18.03.2014 г. и предала убиеца на полицията.

Незабавно започнало разследване и Р. З. бил задържан.