СГП привлече обвиняем и го задържа за срок до 72 часа във връзка с пътнотранспортно произшествие, при което по непредпазливост е причинена смъртта на едно лице

12 Септември 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 47-годишния В. Т. за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 7, б. „б“, пр. 1 във вр. с ал. 1, б. „в“, пр. 1 във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          Досъдебното производство е образувано на 11.09.2022 г. при неотложност с оглед на местопроизшествие и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

         В началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на В. Т. към наказателна отговорност. На същия е повдигнато обвинение за това, че на 10.09.2022 г. около 23:30 ч. в с. Долни Богров, при управление на лек автомобил, движещ се по пътното платно на ул. „1-ва“ с посока на движение от ул. „4-та“ към ул. „2-ра“ и на 50 метра преди кръстовището с ул. „2-ра“, В. Т. нарушил правилата за движение по пътищата, уредени в чл. 20, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП): „Водачите с длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“, както и в чл. 20, ал. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“, и реализирал пътнотранспортно произшествие – самокатастрофирал последователно в 6 бр. бетонни предпазни топки на тротоара и в железобетонен стълб, с което по непредпозливост причинил смъртта на пътника в автомобила 51-годишния А. А., който починал „на място“. Обвиняемият управлявал автомобила без да е имал необходимата правоспособност, тъй като свидетелството му за управление на моторно превозно средство е било отнето на 17.12.2012 г. Лекият автомобил, който управлявал обвиняемият, е собственост на 22-годишнния Д. Т. и е бил иззет като веществено доказателство при огледа на местопроизшествие.

          С постановление на прокурор в СГП обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

          Предстои да бъде взето решение от СГП относно внасяне на искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.

          Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.

Прикачени документи