4 години и половина затвор за опасен рецидивист, извършил грабеж на златен ланец от млада жена

10 Ноември 2015 г.

Софийски градски съд одобри сключено споразумение между Софийска градска прокуратура /СГП/ и Д. М. за грабеж над жена в София.  Д. М. е признат за виновен за извършеното деяние, като ще изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 4 години и 6 месеца  в затвор при първоначален строг режим.

На 10.06.2015 г. през деня Д. М. е извършил дързък грабеж в София. Докато се разминавал по улица в столичен квартал с млада жена, той изтръгнал със сила златния ланец от врата й. Стойността на златния ланец е 456 лв. Пострадалата незабавно подала сигнал за извършеното престъпление, а полицаи своевременно обградили района на инцидента и задържали нападателя. Отнетият ланец е върнат на пострадалата жена.

Д. М. е осъждан 18 пъти за тежки умишлени престъпления, от които осем за грабежи.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда и е окончателно.

Прокуратурата приведе присъдата в изпълнение и Д. М. е в затвора София.

 През месец октомври тази година СГП внесе още 2 обвинителни акта срещу Д. М. отново за извършени грабежи по идентичен начин.

При единия случай на 15.07.2014 година, в центъра на столицата, той ограбил мъж, като му взел чантата, в която били портфейла с парите му и  лични вещи на обща стойност – 417 лева. За да отнеме чантата, Д. М. започнал да удря пострадалия с дълга дървена тояга по главата и тялото. Вследствие на ударите пострадалият получил  три разкъсно–контузни рани по главата. Мъжът паднал на земята и независимо от безпомощно му състояние, Д. М. продължил побоя с тоягата. По този начин пострадалият получил множество охлузвания и кръвонасядания по цялото тяло и крайниците. След като го пребил, Д. М. изтръгнал чантата от пострадалия и побягнал.

При втория случай, на 08.06.2015 година в ж.к. ” Дружба ”, гр. София, Д. М. нападнал и ограбил възрастна жена. Тя вървяла към дома си след като получила пенсията си. Нападателят се приближил до нея и издърпал найлоновата торбичка, която жената държала в ръка. В нея тя носила цялата си пенсия, както и мобилен телефон, ключове от дома й и други лични вещи. 

По – късно и двамата пострадали разпознали Миланов като извършител на грабежите над тях.