Софийска градска прокуратура привлече задочно италиански гражданин като обвиняем за убийство и издаде спрямо него Европейска заповед за арест

30 Май 2022 г.

           Във връзка с разследването по делото, което първоначално беше образувано за отвличане на 47-годишната А. Щ., Софийска градска прокуратура информира следното.

           На 29.05.2022 г. беше намерен трупът на А. Щ., като след извършени действия по разследването се установи, че са налице множество следи от удари в областта на главата на жертвата, в резултат на които ѝ е била причинена тежка черепно мозъчна травма, довела до смъртта ѝ. Поради това С. М., италиански гражданин, роден в Коста Рика, беше привлечен за убийство на А. Щ., извършено по особено жесток начин, квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 6, вр. чл. 115 от НК.

           Първоначално обвиняемият беше привлечен към наказателна отговорност на 28.05.2022 г. за отвличане на А. Щ, като СГП постанови същият да бъде и задържан за срок до 72 часа и му наложи забрана за напускане на пределите на страната. Незабавно СГП издаде и Европейска заповед за арест, която изпрати на компетентните съдебни власти в Република Италия. Въз основа на същата той е бил задържан на територията на Италия на 29.05.2022 г. След привличане на обвиняемия за убийство, СГП издаде нова Европейска заповед за арест съобразно новите обстоятелства.

           Досъдебното производство е започнато на 28.05.2022 г. в условията на неотложност, с първо действие претърсване и изземване от Столична дирекция на вътрешните работи и се води под ръководството и надзора на СГП.   

           Разследването по случая продължава.

Прикачени документи