СГП привлече обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за извършено предумишлено убийство на бивш полицай

14 Април 2022 г.

          Във връзка с разследването по делото за убийство на бивш полицай, извършено на 25.03.2022 г. в гр. София, Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя следната информация.

          Днес, 14.04.2022 г., СГП привлече К. И. като обвиняем за предумишлено убийство на Л. И., извършено чрез огнестрелно оръжие – пистолет. С постановление на наблюдаващия прокурор К. И. е задържан за срок до 72 часа.

          Досъдебното производство по случая е образувано в СДВР при условията на неотложност със съставянето на протокола за първото действие по разследването, а именно оглед на местопроизшествие и се провежда под ръководството и надзора на СГП. При добра координация и взаимодействие е извършена голям обем процесуална и оперативна дейност от страна на разследващите органи съвместно със СГП. Поддържана е постоянна комуникация между СДВР и СГП, действията по разследване са докладвани своевременно на наблюдаващия прокурор, разследващите органи са изпълнявали дадените от него указания, приложени са всички необходими способи на доказване.

          Събраните до момента доказателства са били преценени от наблюдаващия прокурор като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняем.

          Според събраните до момента доказателства, извършителят на убийството предварително е подсигурил оръжието и е тренирал стрелба с огнестрелно оръжие със същия калибър, проучил е района на местоживеене на убития и ежедневните му навици и е съставил план за начина на извършване на убийството, подсигурил си е и лек автомобил за отдалечаване от мястото на убийството. 

          Предстои да бъде внесено искане от СГП в Софийски градски съд за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия К. И.

          Работата по случая продължава.