По искане на СГП е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняем за наркотици в големи размери

6 Април 2022 г.

          По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Ц. Ц., на 24 години, неосъждан.

          Досъдебното производство по случая е започнато на 31.03.2022 г. в условията на неотложност и се води в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР под ръководството и надзора на СГП. Извършени са претърсване и изземване, обиск и изземване, протоколите за които са одобрени от съда по надлежния ред, събрани са веществени доказателства, разпитани са свидетели, назначени са експертни справки, извършени са и други процесуални действия в началния етап на разследването.

          Събрани са доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 01.04.2022 г. Ц. Ц. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 1 във вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и е постановено от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемия за срок до 72 часа.

          Събраните до този момент доказателства сочат, че на 31.03.2022 г. в гр. София Ц. Ц. е държал без надлежно разрешително и с цел разпространение различни видове наркотични вещества с приблизителна стойност 500 000 лева, а именно над 50 кг коноп (марихуана), както и амфетамин с тегло 928,17 грама, кокаин с тегло 441 грама, МДМА с тегло 39,76 грама и хашиш с тегло 105,6 грама.   

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Ц. Ц. е извършил престъплението, за   което е обвинен, както и че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража.

          Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение не е окончателно и по неговата законосъобразност се произнася Софийски апелативен съд.