10 години лишаване от свобода за подсъдим за въоръжен грабеж по обвинение на СГП

23 Ноември 2021 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) постигна наказание от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим спрямо подсъдимия И. П., на 34 години, обвинен за въоръжен грабеж в особено големи размери, извършен в съучастие.

          Делото в Софийски градски съд е образувано по обвинителен акт на СГП срещу И. П. за престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 3 вр. чл. 198, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.      

          На 22.02.2016 г. около 10:30 часа в гр. София, на бул. „Цариградско шосе“, на паркинг на търговски комплекс „Т. М.“, И. П. като извършител в съучастие с П. А. – също извършител (впоследствие починал), отнели чужди движими вещи – парична сума в левове и различна валута на стойност 200 000.00 лева, златни монети и злато за скраб на стойност 200 000.00 лева, които се намирали във владението на охранител във „В. С.“ ЕООД, с намерението противозаконно да ги присвоят. За да отнемат вещите, И. П. употребил сила и заплашване, като извикал на охранителя „Стой, долу!“, насочил към него автомат „К.“, произвел 5 изстрела и го ударил в гърба. Грабежът е в особено големи размери и извършителите са били въоръжени. При извършване на престъплението И. П. е бил маскиран с черна платнена маска.

          Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

          Незабавно са предприети действия от страна на СГП за привеждане в изпълнение на наложеното наказание.