СГП предаде на съд трима мъже за въоръжен грабеж на магазин в София

13 Октомври 2015 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Г. Л., М. А. и Е. М. за въоръжен грабеж на денонощен магазин за алкохол и цигари в столичния квартал „Дружба”. Единият от тях – Г. Л., е обвинен и за това, че направил опит умишлено да умъртви свидетел на грабежа, като стрелял по него.

На 12.02.2015 г. тримата обвиняеми снабдени с пистолети и черни маски, се качили на автомобил, управляван от М. А. От. ж. к. „Толстой” се отправили към ж. к. „Дружба”. Пред целта им – денонощен магазин, Г. Л. и Е. М. си сложили маските, след което влезли и насочили пистолетите към продавача с думите „Дай оборота”. Магазинерът извадил металната кутия с оборота от 750 лв. и я дал. След това двамата нападатели напуснали обекта и побягнали, като се отправили към третия – М. А., който пазел отвън в автомобила си.

Веднага, след като двамата излезли от магазина,  служителят подал сигнал на тел. 112. Тичайки, двамата обвиняеми – Г. Л. и Е. М., били забелязани от мъж, който е бивш служител на МВР. Той предположил, че те са извършили нещо нередно и също позвънил на тел. 112 за евентуално престъпление.  Мъжът им извикал „Стойте на място” и видял открадната метална кутия с оборота на магазина, от която започнали да падат монети. Г. Л. заредил оръжието си и произвел изстрел срещу свидетеля. Той веднага се прикрил зад паркиран наблизо автомобил и тъй като мястото било добре осветено, успял да види лицето му.

Г. Л. и Е. М. се скрили в междублоково пространство в близост до похитения от тях магазин и наблюдавали М. А., който ги чакал в колата си. Междувременно, намиращ се наблизо полицай, получил по радиостанцията си сигнал за извършения грабеж и описание на тримата мъже. Той се отправил към магазина, където видял чакащия М. А. и го арестувал. Г. Л. и Е. М. видели това и разбрали, че планът им за бягство с автомобил е невъзможен. Тогава отишли до апартамента в ж. к. „Толстой”, където по-късно също били задържани от полицаи.

Тримата обвиняеми са осъждани за предишни престъпления. Г. Л. и Е. М. са с мярка „Задържане под стража”.