Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинение за пране на пари

8 Юли 2021 г.

          Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за извършване на  финансови операции – теглене от каса на сума в особено големи размери от банкова сметка, която е придобита с престъпление: чрез измама на служител на фирма по телефона и с електронни съобщения - престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 1 вр чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

          На 14.07.2015г. в гр. Мадрид, Кралство Испания секретарката на фирма „K.S.S.E.“ С.С. получила телефонно обаждане от лице, представило се за Р.В. -  представител на техен контрагент от Дания, като поискало обичайни справки и изпратило електронна комуникация с изпълнителния директор на фирмата. В хода на разговора Р.В. поискал от секретарката по указания на изпълнителния директор спешно да преведе сумата от 140 000 евро /сто и четиридесет хиляди евро/ по сметка на фирма „Л.“ ЕООД“, гр. София. Той обяснил, че сумата е необходима за плащане на глоба, която е следвало да се плати в началото на годината. С.С. повярвала на лицето, свързала се с банката и наредила поискания паричен превод. По-късно докладвала за случая и се установило, че всички обаждания и съответната кореспонденция са лъжа и директора на фирмата не е нареждал подобно плащане. На 15.07.2015г. търговският директор подал жалба за измама в Полицейския корпус Саламанка-Мадрид. Търсено е и съдействие от посолството на Дания в София.

          Фирма „Л.“ ЕООД със седалище гр. София се управлява и представлява от А. М., осъждан 9 пъти за престъпления срещу собствеността.

          На 14.07.2015г. сумата от 140 000 евро постъпила по сметката на фирма „Л.“ЕООД. Наредена била чрез електронно банкиране в полза на „А.Г.К.“ЕООД“ с посочено основание – плащане по фактури, които не са били издавани. Фирмата притежавала сметка в „Р.Б.“ЕАД и се представлявала от П.Д. /починала 2021г./, известна с финансови и данъчни измами. Обвиняемият П. К. на 51 години разбрал за получените пари  чрез измама по сметката на „А. Г. К.“ЕООД и решил да ги изтегли за себе си, възползвайки се от близките си отношения с пълномощничката. Сумата в размер на общо 271 120 лв. /двеста седемдесет и една хиляди сто и двадесет лева/ били изтеглени  от  П.Д. на 15.07.2015г., заедно с обвиняемия, като последният прибрал сумата в себе си.

          Средствата, предмет на прането на пари са в особено големи размери, като случаят е особено тежък, защото е извършена международна измама.

          Извършени са разпити на свидетели, експертизи, разпознавания, справки, изпълнение по МПП.

          Обвиняемият е с чисто съдебно минало, висше образование, женен.