Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в СГС за причиняване на смърт по непредпазливост

23 Юни 2021 г.

         Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на пътнотранспортно произшествие – престъпление по чл. 343, ал. 1, б.“в“ вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

         На 08.11.2018г. около 10:30ч. в гр. София на ул. „Илиенско шосе“ при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил с влекач и прикачено полуремарке 28 – годишният А. У. спрял, изчаквайки разрешителен сигнал светофарната уредба. В същото време пешеходецът Ц. Б. предприел пресичане на пътното платно. При потеглянето на автомобила на обвиняемия, Ц. Б. се намирал пред предната лява част на влекача. А. У. не възприел пешеходеца, блъснал го и той паднал на пътното платно. Влекачът преминал през двата крака на пострадалия в близост до таза и седалището му. На мястото  пристигнал екип на спешна медицинска помощ и пострадалият е приет по спешност в болница.

         При произшествието пострадалият е получил множество травми, изразяващи се в дълбоки кръвонасядания, счупвания и разкъсно контузни рани. Въпреки извършената оперативна интервенция и проведеното лечение, получените наранявания довели до  усложнения и Ц. Б. починал на 22.11.18г. 

         А.У. е правоспособен водач, категория B, C, D и E, направената проба за алкохол е била отрицателна.

         Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.