7 Юни 2021 г.

Кранист е предаден на съд за причиняване на смърт по време на работа на строителен обект в столицата

Сподели

         Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу И.Б. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

         Обвиняемият И.Б. работел като кранист в дружеството „М.Г.“ ООД на трудов договор.

         На 04.01.2017 г., на строителен обект в ж.к. „Дружба“ в столицата, се извършвали дейности по разваляне на кофража на последната плоча.

         Единият от работниците – М.А., се качил на 10-ия етаж, където била изградена дървена платформа. На нея имало 2 метални кули, служели за направата на кофража. Мъжът ги освободил и пристъпил към свалянето им. Излязъл на рампата необезопасен, без поставен предпазен колан и без сбруя. М.А. влязъл в подготвяната за вдигане с кулокран кофражна кула, като целта му била да я привърже към куките на машината.

         По същото време обвиняемият И.Б. завъртял крана да закачи кулите. Той видял неправилните действия на работника, но вместо да прекрати товарно-разтоварната дейност продължил да подхожда с куката на крана към кулата, в която се намирал М.А. Синджирите на крана ударили кулата, тя се наклонила и М.А. паднал заедно с нея от 10-ия етаж.

         Пристигналият на мястото на злополуката лекарски екип констатирал смъртта на пострадалия. От заключението на вещите лица е видно, че тя е причинена вследствие на тежка травма с нараняване на жизнено важни органи.

         По досъдебното производство е установено, че злополуката е възникнала при извеждане на кофражната кула от устойчиво равновесие, когато пострадалият М.А. бил в нея. Той неправилно застанал и предприел действия по захващане на куките и окачване на кулата с тях, при което не използвал предпазни средства против падане от височина.

         Действията на краниста – обвиняемия И.Б., също са в пряка причинно-следствена връзка с възникването на злополуката. Той нарушил изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и допуснал извършване на товарно-разтоварни работи без наличието на графична схема за окачване на товарите.

         И.Б. е бил привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

         Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.