Софийска градска прокуратура разследва смъртта на възрастен мъж в столичния квартал „Овча купел“

10 Май 2021 г.

         Под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

         Към настоящия момент е известно, че на 26.04.2021 г., в гр. София, в жилище на ул. „Президент Линкълн“ в ж.к. „Овча купел“, бил направен опит за умишлено убийство на Д.И. (на 77 години). На възрастния мъж били причинени травматични увреждания в областта на главата и тялото, вследствие на които той починал след транспортирането му в болнично заведение.

         Още същия ден, в условията на неотложност, бил освидетелстван 40-годишният А.И. – синът на пострадалия. Иззети са били вещи и предмети, относими към престъпното деяние.

         От приложената по делото съдебнопсихиатрична експертиза е видно, че А.И. страда от психично заболяване - биполярно афективно разстройство, поради което не може да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. Предвид това обстоятелство изразеното от него писмено съгласие за освидетелстване няма правна стойност и се е наложило одобрение на протокола за извършване на това действие от съда.

         По предварителни данни смъртта на Д.И. е вследствие на причинените му травми.