Уважен е протест на Софийска градска прокуратура срещу мярката за неотклонение „домашен арест“, определена за обвиняем, разследван за наркотрафик в САЩ

15 Април 2021 г.

            Днес, 15.04.2021 г., състав на Софийския апелативен съд уважи протеста на Софийска градска прокуратура срещу определението на първоинстанционния съд за наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо обвиняемия Ж.М.

            Срещу обвиняемия сръбски гражданин е било образувано екстрадиционно производство след постъпило искане от Департамента по правосъдие на САЩ за временно задържане. Компетентният чуждестранен орган е предоставил необходимите документи, в т.ч. заповед за арест, издадена от Районния федерален съд за Южния окръг на Ню Йорк, както и относно обвиненията срещу Ж.М. за извършени от него престъпления – трафик на хероин и разпространение на наркотични вещества.

            Софийският апелативен съд прие доводите на държавното обвинение, че с налагането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ ще бъдат постигнати целите на екстрадиционното производство.

            Понастоящем обвиняемият Ж.М. е обявен за общодържавно издирване, тъй като е напуснал адреса си и се е укрил след наложената му от Софийски градски съд мярка за неотклонение „домашен арест“.