След протест на Софийска градска прокуратура съдът задържа обвиняем за държане на неистински парични знаци и материали за изготвянето им, а друг пусна под домашен арест

23 Март 2021 г.

        Софийският апелативен съд (САС) уважи протест на прокуратурата и отмени определение на Софийския градски съд, с което бе определена мярка за неотклонение „подписка“ на И. Н. и Д.А., обвиняеми по досъдебно производство за държане на неистински парични знаци, както и на предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне.  

        В открито съдебно заседание днес, 23.03.2021 г., състав на Софийския апелативен съд уважи доводите на представителя на държавното обвинение и задържа под стража обвиняемия И.Н., а спрямо Д.А. взе мярка за неотклонение „домашен арест“.

        Двамата бяха установени след няколко месечно разследване, последвано от операция на ГДБОП и „Икономическа полиция“ - СДВР,  проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП) в началото на миналата седмица. За разкриване на престъпната дейност съдействаха и представители на „Сикрет сървиз“ в България.

        В хода на разследването И.Н. и Д.А са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл.244, ал.2 от НК - държане на неистински парични знаци, както и за укриване и пазене на предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвяне на неистински парични знаци - престъпление по чл. 246, ал. 3 от НК.

        Съдът прие доводите на СГП, че е налице обосновано предположение, че обвиняемите са извършители на престъпленията, за които им е повдигнато обвинение. Той взе предвид и допълнително постъпилите нови доказателства в подкрепа на обвинителната теза.

        Софийският апелативен съд прие още, че съществува реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление.

        Решението по отношение на мерки за неотклонение е окончателно и не подлежи на облажване.