Софийска градска прокуратура ще протестира оправдателна присъда спрямо подсъдим, обвинен за купуване на гласове в гр. Ямбол

15 Март 2021 г.

         Софийска градска прокуратура ще протестира решението на Софийски градски съд от 15.03.2021 г., с което подсъдимият И.И. е оправдан в извършване на престъпления по чл. 167, ал.2 от НК, по чл. 167, ал. 3 от НК и по чл. 167, ал. 4, вр. ал. 2 от НК.

         И.И. е бил предаден на съд за това, че през 2014 г., в гр. Ямбол, предложил и дал на няколко лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат при провеждане на избори за Народно събрание на 05.10.2014 г. Освен това организирал предлагането на пари и предоставял суми, които да бъдат разпределени между група лица.

         Съучастникът му при извършване на престъпните деяния – И.Т., се е признал за виновен и се е споразумял с прокуратурата в съдебната фаза на делото. Наложеното му наказание е една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на пет хиляди лева и лишаване от право да заема определена професия или дейност за срок от една година.