Приключило е разследването на въоръжен грабеж в столичен търговски център

18 Февруари 2021 г.


         Софийска градска прокуратура е предявила обвинение и всички материали по разследването на И.П. за участие във въоръжен грабеж, извършен през 2016 г. в столичен търговски център на бул. „Цариградско шосе“. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 199, ал. 2, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

         В хода на досъдебното производство е било установено, че около 10:30 ч. на 22.02.2016 г., на паркинг в търговски комплекс „The Mall“ в столицата, обвиняемият И.П., в съучастие с П.А., отнели чужди движими вещи от инкасо автомобил. За целта той употребил сила и заплашване спрямо служител в охранителна фирма. Насочил срещу него автомат м. „Калашников“, произвел пет изстрела и го ударил в гърба. Извършителите на грабежа взели платнен чувал с парична сума в левове и друга валута, златни монети и злато (скрап). Общата им стойност възлиза на 400 000 лева.

         До съпричастността на 33- годишния мъж към това престъпление и привличането му към наказателна отговорност се е стигнало в хода на разследване по друго дело – убийство в района на езеро Вая през 2019 г., в промишлена зона „Север“ в гр. Бургас.

         Разследващите са открили оръжието, използвано по време на грабежа, което е било без сериен номер. Впоследствие обвиняемият И.П. убил с него съучастника си П.А. За това престъпление той е признат за виновен на първа съдебна инстанция с наложено наказание 18 години „лишаване от свобода“ от Бургаския окръжен съд.

         Извършителите на грабежа в столичния търговски център са били разкрити в резултат на сравнителен анализ на гилзите, открити на местопрестъпленията в гр. София и гр. Бургас и биологичен материал.

         Предстои внасянето на делото в съда.