Служител на столична бензиностанция е предаден на съд за използване на чужда банкова карта

28 Януари 2021 г.

         Софийска градска прокуратура е предала на съд В.Х. (на 23 години) по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК.

         На 15.07.2019 г. М.Р. спрял автомобила си на бензиностанция в столичния квартал „Слатина“, за да зареди гориво. Бил обслужен от служителя на търговския обект – обвиняемия В.Х. Вече на касата водачът му подал банковата си карта, за да плати сметката от 36 лева, като уточнил, че е безконтактна. Въпреки това служителят поискал да му я даде, за да я маркира на ПОС-терминалното устройство и да въведе ПИН-кода. Обяснил това със старото устройство на бензиностанцията, след което му дал касов бон за платеното гориво.

         М.Р., поради здравословен проблем, бавно се придвижил към колата. Не след дълго при него дошъл В.Х., като му казал, че бил забравил банковата си карта и му я върнал.

         На следващия ден М.Р. проверил наличността по картата и извършените плащания с нея. Установил, че предишния ден с нея са направени 6 неправомерни трансакции. Обадил се в банката, за да я блокира. Междувременно с картата му били извършени още 2 трансакции. Мъжът подал жалба в полицията и подробно описал случилото се.

         В хода на разследването извършителят на деянията е бил установен – служителят на бензиностанцията В.Х. Било е изяснено, че докато картата на М.Р. била у него, той успял да я снима от двете страни. Разполагайки с данните от нея, той успял да извърши от телефона си плащания в сайта „Гугъл плей“ за играта „Зинга Покер“. На няколко пъти той закупувал чипове и играел с тях. Извършените от него 8 трансакции с чуждия платежен документ били на стойност от 3 до 147 лева. До приключването на досъдебното производство В.Х. върнал на пострадалия мъж само 20 лева.

         Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда.