Софийска градска прокуратура е предала на съд водач на лек автомобил за ПТП на столичен булевард, отнело живот на възрастен пешеходец

12 Януари 2021 г.

         Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.А. (на 35 години) за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

         Около 9 ч. на 31.07.2019 г. обвиняемият А. управлявал лек автомобил марка „Ауди“ по столичния булевард „Царица Йоана“. Между двете пътни платна имало разделителен остров с монтирана върху него метална предпазна ограда, в чийто край бил поставен знак Г9 – преминаване отдясно на знака. Водачът се движел със скорост 65 км/ч, при максимално допустима в този участък 50 км/ч.

         Междувременно седемдесет и четири годишната Н.С. предприела пресичане на пътното платно от дясната страна, в необозначено за пешеходците място. Стигайки до двойната непрекъсната линия между двете платна, жената я пресякла и навлязла в платното на насрещно движещите се спрямо посоката на обвиняемия автомобили. Водачите им, забелязвайки пешеходеца, подали звуков сигнал, което притеснило жената. Тя вдигнала ръце и започнала да отстъпва назад, като по този начин отново навлязла в лентата на движение на МПС на А.А. Той имал възможност да я види и да предприеме аварийно спиране, но не намалил скоростта и продължил движението, без да прояви необходимото внимание към появилия се на пътното платно пешеходец. В резултат на това последвал удар, причинил травматични увреждания на възрастната жена. Вследствие на тежката съчетана травма на главата, тялото и крайниците, със засягане на жизненоважните органи, настъпила смъртта на Н.С.

         Водачът е бил привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие, при което по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец.

         Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.