Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу обвиняем, предизвикал ПТП със загинал велосипедист в столицата

29 Октомври 2020 г.

         Софийска градска прокуратура е предала на съд С.П., привлечен към наказателно отговорност, като непълнолетен за извършено от него по непредпазливост престъпление по транспорта, при което загинал велосипедист. Деянието е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

         Вечерта на 13.10.2019 г. обвиняемият С.П. управлявал лек автомобил „Ауди“ по локалното платно на ул. „Околовръстен път“ в столицата. По него, но в срещуположната посока, се движел велосипедистът П.Т., който неочаквано рязко се отклонил наляво. Последвал удар между двете превозни средства, при което Т. получил тежки травматични увреждания. Въпреки оказаната му медицинска помощ, мъжът починал няколко часа по-късно.

         От заключението на извършената комплексна медико-автотехническа експертиза е видно, че водачът на лекия автомобил управлявал със скорост от 76 км/ч, а велосипедистът от около 20 км/ч. Обвиняемият С.П. имал възможност да възприеме насрещно движещия се в локалното платно П.Т., когато разстоянието между тях било от около 253 метра.  С.П. бил длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,въпреки това той се движел с несъобразена скорост и не намалил при възникналата опасност. Освен това С.П. не притежавал необходимата правоспособност, а имал свидетелство за управление на МПС само за категория „В1“.

         Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.