Жена, продавала наркотици в столицата, е предадена на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

21 Май 2020 г.

      Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.А. (на 38 години), привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление по чл. 354а, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

      Обвиняемата А. се занимавала с разпространение на наркотични вещества, които съхранявала в дома си на ул. „Българска морава“ в столицата. Това било известно на множество лица, които я посещавали с цел закупуване на дрога.

      Около 12:40 ч. на 06.02.2020 г. на входната врата на къщата й почукал Й.В., който редовно идвал при нея четири – пет пъти седмично за снабдяване с дрога. Закупил от жената наркотично вещество, като платил десет лева и тръгнал.

      В близост до адреса на обвиняемата Р.А. се намирали полицейски служители, които през това време провеждали наблюдение. Когато В. стигнал до ул. „Св.св. Кирил и Методий“, те се насочили към него, за да извършат проверка. Мъжът ги забелязал и направил опит да изхвърли носената от него в ръка хартиена сгъвка. Полицаите му попречили да стори това, като на въпрос за нея отговорил, че това е „билка“.

      След задържането на Й.В., при условията на неотложност, било предприето претърсване и изземване в обитаваното от обвиняемата Р.А. жилище. В шкафове в кухненското помещение били открити два картонени плика, съдържащи зелена растителна маса. В стъклена купа на маса във всекидневната били намерени и иззети две хартиени сгъвки с подобно съдържание. Същата растителна маса била открита и в пластмасова зелена кутия в килер. Разследващите иззели от къщата на А. и два броя електронни везни.

      В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени експертизи, от заключението на които е видно, че в дома си обвиняемата държала и продала на свидетеля Й.В. високорисково наркотично вещество - метил-2-//1-/5-флуоропентил/-индол-3-карбонил/-3,3-диметилбутаноат// 5F-MDMB-PICA. Същото е поставено под контрол, поради висока степен на риск за общественото здраве и вредния ефект от злоупотребата с тях, като е забранено за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

      Предстои наказателното производство срещу обвиняемата Р.А. да продължи в съда.