СГП постигна 5–годишна осъдителна присъда за „пране на пари”

17 Юни 2015 г.

На 16.06.2015 г. по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт, Софийски градски съд (СГС) осъди полския гражданин М. М. на 5 г. лишаване от свобода за  ”пране на пари” (престъпление по чл. 253, ал. 4, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК). Освен това съдът наложи на М. М. и наказание глоба в размер на 75 000 лева.

Обвиненията срещу М. М. са за това, че за времето от 24.04.2014 г. до 30.04.2014 г.  в София, чрез открити на негово име и на името на друго лице банкови сметки, придобил имущество – парична сума в общ размер на 26 478 лева. Той е знаел към момента на получаването им, че парите са придобити чрез извършване на друго тежко умишлено престъпление по чл. 212а, ал. 1 от НK (”компютърна измама”).

 

М. М. е признат за виновен и по другото повдигнато му от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинение -  за това, че в рамките на посочения период, съзнателно се ползвал от неистински документ за самоличност – лична карта, издадена на името на друго лице. За самото съставяне на документа на Майхжак не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

По време на целия си престои в България, М. М. се е представял с фалшива самоличност. Освен това той е организирал и довел със себе си и двама чужди граждани. От тях М. М. е изисквал да откриват на свое име сметки в различни банкови институции в РБ. По тези сметки са постъпвали парични суми, преведени от сметки на български фирми чрез онлайн интернет банкиране ( с електронен подпис). Тези преводи обаче са реализирани чрез внедряване на вирус в компютърните системи на банките. По същество са били ” източвани ” сметки на български фирми без знанието и съгласието на лицата, които ги управляват и представляват.