Софийска градска прокуратура е разпоредила извършване на проверка на БАБХ на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти

7 Април 2020 г.

 
            Софийска градска прокуратура е възложила извършване на проверка с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговска мрежа.

            Поводът за това са станали  множество публикации в електронни медии за недобросъвестна търговска практика за продажба на ярешко месо вместо  агнешко.

            Предвид повишеното търсене за великденските празници на традиционните продукти - агнешко месо , яйца, включително боядисани, както и на боя за  яйца, СГП е разпоредила незабавна проверка на Областната Дирекция  по безопасност на храните град София.

            Същата следва на случаен принцип да  определи търговски обекти , предлагащи горните стоки, които да инспектира на място. Контролните органи следва  да следят за произхода  и правилното съхранение  на суровини и храни , коректното им  етикиране и маркировка. СГП е указала за всеки проверен  обект да бъде  изготвян нарочен  доклад , включващ данни,  както за констатираните  нарушения, за които са били съставени актове  за нарушения , така и за установени  данни  за  извършено престъпление от общ характер.

            В срок до 24.04.2020 година в СГП следва да постъпи обобщен доклад за предприетите действия по възложената проверка.