СГП посрещна 100 ученици от столични гимназии за възстановка на съдебен процес

5 Юни 2019 г.

Ученици от 3 столични училища представиха в зала „Тържествена“ на Съдебната палата възстановка на реален съдебен процес, завършил с осъдителна присъда за отглеждане и разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана, както и за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Реалистичното представяне на наказателното дело бе организирано от Софийска градска прокуратура. Това е заключителната инициатива по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която от 3 години магистрати от СГП предават познания за работата на прокурора, съдията, адвоката както и информация за структурата и функциите на съдебната власт на ученици на различни възрасти.

В инициативата се включиха над 100 ученици от 28-о СУ "Алеко Константинов", 135-то СОУ "Ян Амос Коменски" и 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

Прокурор Албена Рачева и следователите Капка Милева и Катерина Александрова бяха подготвили казус, съобразен с възрастта на учениците.

Младите хора облякоха тоги и влязоха в ролите на съдия, прокурор и адвокат. Други участници в симулирания процес бяха в ролята на подсъдими, вещо лице и свидетели.

Съдействие за реалистичното представяне оказа Емилия Русинова – ръководител на СГП.

„Нашите приятели ученици положиха усилия да разберат същността на престъплението. Така също оцениха неговата опасност за тях самите и за тази, която биха причинили на техните близки. Надявам се да сме постигнали определена възпитателна цел , както за тях така и за техните връстница“, каза прокурор Русинова. Тя заяви, че се надява да продължат с подобни инициативи, които спомагат за укрепване самосъзнанието на подрастващите.

Учениците се справиха повече от отлично и отговорно в поверените им роли, като нито за миг не допуснаха сериозното отношение към процеса да бъде подценено.

Гост на събитието бе Даниела Машева – член на Прокурорската колегия на ВСС, която връчи на всички грамоти за участие в Образователната програма и значки с логото на Висшия съдебен съвет. Тя поздрави младежите за показаните от тях добри познания за съдебния процес, както и за отношението и артистичността, с които направиха възстановката.