Осемгодишна осъдителна присъда за смърт на пътя

7 Май 2019 г.

Днес, 07.05.2019г., по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт Софийска градски съд /СГС/ постанови 8-годишна осъдителна присъда за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство.

         И. Ч. е предаден на съда за това, че на 18.04.2016 година около 00,50 часа, в гр. София, при управляване на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта 2,6 промила, нарушил правилата за движение, като при ограничения на скоростта от 50 км/ч в населено място“, се движел със скорост 105 км/ч,  и  по непредпазливост причинил пътно-транспортно произшествие със  специален автомобил с вишка, извършваш ремонт на светофарната уредба на бул. „Сливница“.  При удара, намиращият се във вишката служител М.Б.,  бил  отхвърлен на разстояние 19 м,  в резултат на което получил съчетана тъпа травма на главата без счупване на костите на черепа, гръдна коремна травма и травма на крайниците.

По-късно същата нощ пострадалият М. Б. починал УМБАЛСМ „Пирогов“, въпреки положените усилия от лекарите.

И. Ч. е признат за виновен по обвинение за извършено престъпление по чл.  чл. 343, ал.3, пр.1, б. „Б“, вр. ал.1, б.“В“, вр. чл. 342, ал.1, пр.3 от НК и му е наложено наказание от 8 години лишаване от свобода.

За същия период той е лишен и от право до управлява моторно превозно средство, а съдът е постановил да изтърпи изцяло и отделно по-рано наложено му наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ за разпространение на наркотици.

Настоящата присъда се явява втора за И. Ч. за причинена от него смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие след като през 2002г.  е осъждан за друго такова престъпление.