По обвинителен акт на СЗ „Антикорупция“, Окръжен съд Сливен призна за виновен началник на сектор БОП-Стара Загора за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение

17 Януари 2018 г.

На 16.01.2018 г. състав на Окръжен съд – Сливен призна за виновен И. Д., началник сектор БОП-Стара Загора в МВР за престъпление по против правосъдието /чл. 289 НК/ и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от три години.

Припомняме, че И. Д. бе предаден на съд през м. ноември 2016 г. с обвинителен акт на Специализирано звено „Антикорупция“ –СГП  за две престъпления - престъпление по служба, извършено от И. Д., в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния (чл. 282, ал. 2 във вр. Ал. 1 във вр. Чл. 26 ал. 1 от НК“ и за склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК).

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу И. Д.. С постановление на Главния прокурор Сотир Цацаров бе разпоредено   разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“ -СГП.

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата И. Д. отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при Зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд-Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. И. Д. поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.