Разкрита оранжерия за марихуана след проведена специализирана полицейска акция под ръководството на СГП

14 Ноември 2017 г.

След проведена специализирана полицейска операция по линия противодействието на наркотици под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) е разкрита оранжерия за отглеждане и производство на марихуана. В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания на два адреса – в село Бистрица и столичния кв. Бояна. На първия адрес са открити и иззети 6 малки дози марихуана. В триетажна къща в кв. Бояна на всеки етаж от нея, включително и в мазето са били създадени условия за отглеждане на марихуна като са обособени оранжерии, в които са открити монтирани таймери, въздуховоди, климатици, торове и други течности за обогатяване. Иззети са 1 чувал готова за продажба марихуана, 1 чувал със суха тревиста маса, общо 268 броя саксии с растения от типа на конопа (марихуана), която след като е била обрана от служителите на МВР съставлява 5 чувала мокра листна маса.

В хода на акцията е задържано едно лице по ЗМВР. Към момента са извършени разпити на лица имащи отношение към случая. Предстои извършването на множество процесуално-следствени действия - назначаване на експертизи за установяване точното количество на иззетата марихуана и др. Активните действия по разследването продължават.



 

Уважен протест на СГП срещу изменена мярка за неотклонение, определена от първоинстанционния съд за Й. М., обвинен за убийството на Г. И в „Борисовата градина“

 

         Днес, 14.11.2017 г., състав на Софийския апелативен съд прие за основателен протеста на Софийска градска прокуратура срещу определението на първоинстанционния съд за изменение на мярка за неотклонение по отношение на Й. М. в най-лека - „подписка“.

         Съдът отмени определението на СГС, като по този начин мярката за неотклонение за обвиняемия М. остава „задържане под стража“.

         В съдебното заседание прокурор в Апелативна прокуратура – София представи доказателства, че обвинителният акт срещу Й. М. е изготвен и депозиран в съда. По този начин е било поставено началото на съдебната фаза на наказателното производство срещу обвиняемия. В пледоарията си държавният обвинител подчерта, че СГС неправилно е приложил нормата на чл. 63 на НК, касаеща определянето на наказанието за непълнолетни. Първоинстанционният съд не е изложил никакви съображения относно изменение на мярката в по-лека, освен че е приел обстоятелството, че към момента на извършването на деянието обвиняемият е бил непълнолетен.

         Съдът прие доводите на прокуратурата, че не е превишен максимално допустимият срок на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия М. Според съдебния състав, редукцията на наказанието, предвидена за непълнолетните, не се взима предвид при определяне на максималния срок на задържането под стража.

         Позицията на прокуратурата е, че и към настоящия момент е налице е обосновано предположение, че обвиняемият М. е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателната отговорност. В хода на разследването са събрани значителни по обем доказателства – проведени са разпити на множество свидетели, установен е механизмът на извършването на деянието, назначени и изготвени са комплексни съдебни експертизи. Те сочат, че М. е съпричастен към извършването на престъплението. В деня на убийството той не е бил на училище, бил е разпознат на снимките, разпространени от разследващите органи.

Изложиха се доводи, че е напълно реална опасността от укриване на обвиняемия. От значение в тази насока са и положените от него усилия не само да прикрие следите си, но и да заличи присъствието си в социалните мрежи. Същият е пребивавал на различни адреси. Имал е и полицейски регистрации.

Престъплението, за което Й. М. е обвинен, е с изключителна висока обществена опасност, в резултат на което е бил отнет живот на млад човек.

 

 

Софийска градска прокуратура внесе обвинителeн акт срещу Й. М. за убийството в „Борисовата градина“

 

Днес, 13 ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителeн акт срещу Й. М. за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин - престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2, вр. чл.115, вр. чл.63, ал.2, т.1 от НК.

Й. М. е предаден на съд за това,че на 2 юни 2015г. в 11.43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил непълнолетния Г. И. като му нанесъл един удар с нож.

В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият М. забелязал пострадалия Г.И. случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у М. се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.

В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието.

След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен М. би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.

Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.