СГП внесе обвинителен акт в съда срещу лице, предложило подкуп на полицейски служители

3 Ноември 2017 г.

Днес, 3 ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу мъж, предложил подкуп на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - полицейски орган, престъпление по чл.304а, вр.чл.304, ал.1 от НК.

На 06 август 2016 г. на АМ „Хемус”, при разклона за с. Яна с посока изход гр. София към гр. Ботевград, двама полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф”. При извършената проверка на водача на автомобила те констатирали ,че той не притежава документи за автомобила - Свидетелството за регистрация на моторно превозно средство (СРМПС) и Свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС).

Двамата младши инспектори установили и, че в проверявания автомобил се намират седем мъже с чужд произход. Шестима от тях притежавали регистрационни карти на чужденци, а един от тях бил без документи.

Полицейските служители започнали да оформят документите за констатираното по случая. По това време обвиняемият извадил от джоба си свити банкноти, обърнал се към един от тях и му казал „Това е за Вас , за да се оправим“. След това мушнал в пепелника на служебния автомобил свити банкноти. Те са иззети по съответния ред.

На обвиняемият бил съставен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН), за това че е управлявал лек автомобил без да притежава нужните за това документи.

Разпитан в качеството на обвиняем мъжът заявява, че полицаите са му поискали пари, за да го пуснат, но тъй като той им дал по-малко, те го задържали. По-късно, чрез защитника си, поискал делото да се реши с „извънсъдебно споразумение“.

Спрямо обвиняемият има невлязла в сила присъда за извършено престъпление по чл.198, ал.1 от НК (грабеж) и неприключени прокурорски преписки за престъпления по чл.281 , ал.2, т.1,вр.ал.1 от НК (противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава или преминава през държавата).

Ако бъде признат за виновен законът предвижда наказание до 10 години „лишаване от свобода“ и глоба до 15 000 лева.