Във връзка с получените в Софийска градска прокуратура (СГП) сканирани копия на класифицирани документи

19 Април 2013 г.

Във връзка с получените в Софийска градска прокуратура (СГП)  сканирани копия на класифицирани документи, СГП уведомява, че в хода на извършената проверка, започнала на 17 април 2013 г., от МВР и ДАНС са изискани  оперативните дела, водени срещу С. Ф. ...

Във връзка с получените в Софийска градска прокуратура (СГП)  сканирани копия на класифицирани документи, СГП уведомява, че в хода на извършената проверка, започнала на 17 април 2013 г., от МВР и ДАНС са изискани  оперативните дела, водени срещу С. Ф. – директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

От анализа на получените по електронен път  материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела (общо четири).

От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от С. Ф. престъпление по чл. 302а (подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай).

Поради това, с постановление от 19 април 2013 г., СГП е образувала досъдебно производство срещу Флоров за престъпление по чл. 302а НК. В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на СГП, ще се събират доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на класифицирана информация).

Днес, административният ръководител на СГП г-н Николай Кокинов е уведомил министъра на вътрешните работи за образуваното досъдебно производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП.