Днес, 16.04.2013 г., Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу В. Н.

16 Април 2013 г.

Днес, 16.04.2013 г., Специализираното  звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу В. Н. – бивш изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, Р. И. – директор ...

Днес, 16.04.2013 г., Специализираното  звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу В. Н. – бивш изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, Р. И. – директор на дирекцията „Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” при Агенцията по вписванията, и срещу Т. С. – финансов контрольор в Агенцията по вписванията.

В. Н. е обвинена за това, че за  периода 19.07.–19.12.2011 г., в гр. София,  като   изпълнителен директор на Агенцията, при условията на продължавано престъпление, като извършител и в съучастие с Р. И. –помагач, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява. Николова е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието Наредба № 2/05. 11. 2004 г. (за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията) и е нарушила  служебните си задължения, регламентирани в чл. 15 от същата наредба – престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 2, чл. 26, ал. 1 НК.

Р. И. е обвинена в това, че за периода 19.07.–19.12.2011 г., в гр. София, като директор на дирекцията „Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” при Агенцията по вписванията, при условията на продължавано престъпление,  в съучастие, като помагач на извършителя Николова, умишлено я е улеснила да присвои поверени й за управление пари от бюджета на Агенцията – в размер на 53000 лв. Р. И. не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като ДМС – престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 4, чл. 26, ал. 1 НК.

В. Н. и Р. И. са обвинени и в това, че на 29. 12. 2011 г., в гр. София, в съучастие помежду си,  като длъжностни лица  в Агенцията по вписванията, в кръга на службата си, са съставили официален документ – писмо до Министерството на правосъдието, в който удостоверили неверни обстоятелства – че „за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение”, с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства – престъпление по чл. 311, ал. 1, вр.   чл. 20, ал. 2 НК.

Т. С.  е обвинена в престъпление по чл. 219, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 НК. Като финансов контрольор, тя е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения, документи и действия, свързани с финансовата дейност на Агенция по вписванията;   да осъществява проверки преди вземането на решения за поемане на задължения и извършване на разход със средства от Републиканския бюджет;  да дава становища и да контролира изпълнението на мерки по осъществяване на предварителния финансов контрол; да одобрява или да отхвърля предложенията на разпоредителя (изпълнителния директор на АВ) за поемане на задължения или извършване на разходи, с оглед тяхната законосъобразност.

В периода 19.07.–19.12.2011 г. Т. С., въпреки посочените задължения, не е упражнила достатъчен  контрол върху работата на Николова, на която е  възложено управлението и разпореждането на средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 г. от бюджета на Агенцията по вписванията и от това са последвали значителни щети за Агенцията по вписваният,а в общ размер на 53 000 лева.

Мярката за неотклонение на трите обвиняеми е „подписка”.

За престъплението по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 2, чл. 26, ал. 1 НК, в което е обвинена Р. Н., е предвидено наказание конфискация. Поради това, по искане на СГП, са наложени запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на същата.