Във връзка със задържането на зам.-административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас г-н А. Г.

15 Февруари 2013 г.

Във връзка със задържането на зам.-административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н А. Г., Софийска градска прокуратура, счита за нужно да уточни следното:

След извършване на внимателен анализ на събраните по делото материали се установи, че  по отношение  на ...

Във връзка със задържането на зам.-административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н А. Г., Софийска градска прокуратура, счита за нужно да уточни следното:

След извършване на внимателен анализ на събраните по делото материали се установи, че  по отношение  на прокурор А. Г. категорично не са налице никакви доказателства за извършено престъпление от общ характер и същият е освободен. Съобразно събраните доказателства на адвокат М. С. предстои да  бъде повдигнато обвинение за измама.

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за поискан от прокурор А. Г. подкуп в размер на 8 хил. лв., от обвиняем по  наказателно производство, наблюдавано и ръководено от прокурора. Вчера, на 14 февруари 2013 г., в гр. Бургас, по реда на Закона за МВР бяха задържани прокурор Ангел Георгиев и адвокатът на обвиняемия - М. С.. В рамките на 24-часовото им законно задържане са извършени активни действия по разследването, в хода на които не са събрани каквито и да било доказателства за извършено престъпление от прокурор А. Г.. Установено е, че адвокат М. С. е искал от клиента си 8 хил. лв., на когото е обяснил, въвеждайки го в заблуждение, че парите се искат от прокурора, за да извърши неправомерни действия по досъдебното производство. М. С. е симулирал и провеждане на среща с прокурор А. Г., за да създаде впечатление у  клиента си, че в действителност прокурорът иска подкуп. Доказателствата по делото сочат, че А. Г. нито е искал, нито е получавал пари, във връзка с ръководеното от него наказателно производство, а адвокат М. С. е злоупотребил с името му. Няма доказателства, че прокурор А. Г. е подозирал за намерението и действията на адвоката.

Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.