По обвинителен акт на СГП, съдът постанови осъдителна присъда спрямо едноличен търговец за извършено престъпление против данъчната система

20 Юни 2017 г.

По внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт е постановена осъдителна присъда спрямо едноличен търговец за извършено от него престъпление против данъчната система – престъпление по чл. 255,ал.3, вр. ал.1,т.1 вр. чл.26,ал.1 от НК.

Г. А. е предаден на съда за това, че в качеството си на собственик и управител на фирма е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - общо в размер на 43 103,25 лв., като не подал в срока по чл. 53, ал. 1 от ЗДДФЛ декларации по чл.50, ал.7 вр. ал.1, т.1 и чл.51, ал.1 от ЗДДФЛ , във връзка с чл.2, ал.1, т.3 от ЗКПО.

А. развивал търговска дейност в сферата на таксиметровия превоз на пътници. За целта в качеството си на едноличен търговец той сключил трудови договори с множество лица - 185 бр., желаещи да работят като таксиметрови водачи.

Те извършвали таксиметрова дейност, с ползвани по лизингови договори или свои собствени автомобили, като използвали марките на вече утвърдени в тази дейност фирми. Това ставало въз основа на сключени от едноличния търговец  договори с други фирми, които му давали правото да използва техните търговски марки в своята търговска дейност /договори за франчайз/.Самите таксиметрови водачи били назначени на трудови договори към ЕТ.

Оборотът от дейността на водачите представлявал данъчната основа, по която следвало да се определи дължимия от едноличния търговец данък. По този начин ЕТ се явявало данъчно задължено лице за приходите от таксиметровата дейност на тези водачи.

Въпреки законовото му задължение да декларира така постъпилия доход, в периода 01.01.2009 г.- 30.04.2011 г. А. не подал декларации съгласно ЗДДФЛ във връзка със ЗКПО и по този начин избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери-  43 103,25 лв.

Съдът е постановил наказание 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с 5 години изпитателен срок.