СГП изправя пред съда румънец за предлагане на подкуп на полицаи, след едномесечно разследване

27 Май 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу румънския гражданин Й. Д. за предлагане на подкуп на полицейски служители, за да не изпълнят задълженията си (престъпление по чл. 304а, пр.1, вр. чл. 304, ал. 1 от НК).

На  28.04.2016 г. полицейски патрул спрял за проверка на бул. „Ботевградско шосе” товарен автомобил „Ивеко”, управляван от Й. Д. . В хода на проверката било установено, че той не говори български език. Й. Д. се обадил по мобилния си телефон на свой познат, който говорел и румънски, и български език. Той дал апарата  на единия от полицаите и му било обяснено, че съществува несъответствие между предната и задната регистрационна табела на товарния автомобил и че това е нарушение на българското законодателство. Заради това следвало и да бъде съставен акт за административно нарушение.

Познатият на Й. Д., след разговора с полицая, му обяснил какво е нарушението му и че то трябва да бъде отстранено в най-близкия КАТ.

След като приключил разговора си със своя познат, Й. Д. бръкнал в единия от джобовете си и извадил две банкноти от по 10 евро и хвърлил банкнотите в полицейския автомобил. Малко по-късно бил извикан друг полицейски екип, който задържал Й. Д. .

В момента той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, взета с определение на СГС на 30.04 2016 г.